VWO

Leren op hoog niveau daagt jou uit.

VWO

Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is voor jongens en meiden die van een uitdaging houden, die leren niet saai maar boeiend vinden en die willen ontdekken waar hun talenten liggen. Ben jij zo iemand? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Het vwo bestaat uit twee opleidingen: atheneum en gymnasium. Beide opleidingen kun je doen op het Oosterlicht. Je doet daar zes jaar over. In en buiten de les verdiep je je samen met de leraar in de onderwerpen die bij een vak horen. De ene keer heel theoretisch, de andere keer juist praktisch. Ben je creatief? Ben je sportief? Ook dan zit je goed op ons atheneum en gymnasium.

Oosterlicht Academie

Leerjaar 1 Oosterlicht Academie

 • Nieuwsgierige atheneum- en gymnasiumleerlingen kiezen voor de Oosterlicht Academie
 • Unieke opleiding met een uitdagend programma op alle vakgebieden
 • Kom alles te weten van de Romeinen en Grieken; de taal, de cultuur en de geschiedenis
 • Met Cambridge English, sport, expressie, filosofie, bèta, natuur & techniek
 • Zelf doelen stellen, keuzes maken en werken aan complexe opdrachten en projecten
 • Nadruk op persoonlijke ontwikkeling, creatief en kritisch denken
 • Ontdek jouw interesses of talent in de OC Talent Uren
 • Start in deze vwo-brugklas en kies in de tweede klas voor de atheneumroute of de gymnasiumroute.
Leerjaar 2 Oosterlicht Academie
Aan het einde van de eerste klas kiezen leerlingen van de Oosterlicht Academie uit een van de volgende stromen (routes) die zij vanaf klas 2 gaan volgen:

 • Atheneumstroom met NLT (Natuur, Leven en Technologie)

of

 • Lyceumstroom (atheneneum met NLT én Latijn)

of

 • Gymnasiumstroom met Grieks en Latijn

Vragen? Stel ze gerust via backoffice@oosterlicht.nl of 030-600 48 00

Brugjaar Jan Ligthart

Nog niet helemaal klaar om de stap te zetten naar de middelbare school? Kies dan vanaf augustus 2021 voor het Brugjaar Jan Ligthart. Dit is een jaar tussen groep 8 en klas 1....maar je zit wel op het Oosterlicht College Nieuwegein! In het Brugjaar krijg je veel persoonlijke aandacht om te groeien naar het niveau dat bij jou past! 

Folder aankondiging Brugjaar Jan Ligthart

We helpen je als dat nodig is en geven je eigen verantwoordelijkheid als je daaraan toe bent. Je zult je snel thuis voelen in deze klas bij ons op school.

Nieuwsbrief Brugjaar Jan Ligthart

Meer informatie bij de button Groep 8 op deze website of Klik hier!

Dit schooljaar werken wij in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs het concept voor het Oosterlicht Nieuwegein uit. De uitkomst voegen wij samen met de bewezen resultaten van andere Jan Ligthart-scholen. Op die manier ontstaat er een Brugjaar Jan Ligthart Nieuwegein dat in augustus 2021 van start gaat.

Vragen? Stel ze gerust aan mw. M. Mol, stafmedewerker, m.mol@oosterlicht.nl

brug-2.png
imgp1388.jpg

1e fase vwo: klas 1, 2 en 3

We dagen je uit kritisch te denken, vragen te stellen en onderzoek te doen. Natuurlijk krijg je hierbij de ondersteuning van je leraren. Soms werk je in groepjes, soms alleen. En je maakt excursies. Een uitwisseling met een andere (buitenlandse) school kun je ook doen. In de OC Talent Uren ontdek je je interesses. Wat dacht je van Cambridge English en een starterscursus Spaans?

Op het atheneum en gymnasium kies je aan het eind van de 3e een profiel dat je volgt vanaf de 4e klas.

Weetjes

In brugklas 1 ga je op brugklaskamp! Zo leer je snel je klasgenoten kennen. Maar ook leerlingen uit de andere klassen en dat is weer gezellig op school.

In klas 2 en 3, maar ook in de brugklas, maak je excursies. Er zit er altijd een bij die jij hartstikke leuk vindt! Ook kun je meedoen aan theaterproducties, sportactiviteiten, bèta-workshops en nog veel meer.

img-4932.jpg
imgp1351.jpg

Meerbegaafden-studievaardigheden voor klas 1 en 2

Begeleiding in kleine groepjes van slimme én gemotiveerde leerlingen. 

Als je net op de middelbare school komt, kun je nog niet goed studeren. Dat moet je stap voor stap leren. De vakleraren en de mentor helpen je daarbij. Sommige leerlingen leren aanvankelijk heel gemakkelijk, maar na verloop van tijd komen er toch onvoldoendes. Paniek! Waarom gaat het niet meer goed? Op voordracht van de mentor is er voor die leerlingen de training Meerbegaafden-studievaardigheden. Geen vak-bijles, maar leren studeren! Voorwaarde is dat de leerling zelf gemotiveerd is om er mee aan de slag te gaan. In een intakegesprek wordt bepaald wat het doel is waar je mee aan de slag gaat, bijvoorbeeld een planning maken of hoe je een tekst leert. In een aantal bijeenkomsten wordt in kleine groepjes besproken hoe de ontwikkeling is en of de doelen zijn behaald.

Info: mw. G. Kunne, g.kunne@oosterlicht.nl of mw. C. Hes, c.hes@oosterlicht.nl

2e fase vwo: klas 4, 5 en 6

In de bovenbouw is het onderwijs op onze school gericht op verbreding en verdieping. Zo blijven we je uitdagen op ons atheneum en gymnasium.

Je volgt vanaf de 4e klas een van de volgende profielen:

 • Cultuur & Maatschappij (CM)
 • Economie & Maatschappij (EM)
 • Natuur & Gezondheid (NG)
 • Natuur & Techniek (NT)

Bij het profiel dat je gekozen hebt horen verplichte vakken en keuzevakken. BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) is zo'n keuzevak. Of Bedrijfseconomie. Weleens gehoord van KCV? Dat staat voor Klassieke Culturele Vorming; ook één van de keuzevakken op het atheneum. Natuurlijk maken we (buitenlandse) excursies. Ook in de bovenbouw kun je binnen en buiten je lesrooster meedoen aan onze talentprogramma's.

De nadruk ligt op zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheid. Zo bereiden we je voor op een studie aan de universiteit of het hbo. Als dat geen uitdaging is!

img-6609-2.jpg

Weetjes

 • Op het vwo dagen we je uit in de OC Talent Programma's. Daar wil je vast meer over weten: klik hier
 • Volg je gymnasium? Dan maak je in klas 5 of 6 een reis naar Rome.
 • In 4 atheneum en 4 gymnasium ga je op SPACEweek, een onvergetelijke werkweek in binnen- en/of buitenlandimgp7493-1.jpg

Onderwijs met resultaat

Eigentijds, betekenisvol en uitdagend onderwijs, dat is wat je op het Oosterlicht kunt verwachten. Bij ons werk je aan je eigen talenten en interesses. Dat doe je in goede lessen, in maatschappelijke stages en excursies. Ook bieden we speciale OC Talent Programma's aan voor sportfanaten, betà-talenten, talenknobbels, feitenfreaks en kunst- en cultuurliefhebbers. Dat deze aanpak werkt blijkt uit het oordeel van de onderwijsinspectie; onze onderwijskwaliteit scoort op alle afdelingen goed en onze examenresultaten behoren tot de beste in de regio.

Contact?

Vragen over het vwo-onderwijs op het Oosterlicht? Stel ze gerust.