Zit jij in groep 8?

Kom kijken en meedoen!

Hoi bijna-brugklasser!

Van de basisschool naar de middelbare, dat is best een grote stap. Het is daarom belangrijk dat je een school kiest waar jij je thuis voelt. En waar je aan de slag kunt met jouw talenten en interesses. Check hieronder onze vlogs. En check de info en weetjes. Zo krijg je een idee van hoe het er op het Oosterlicht aan toegaat.

Benieuwd naar het Oosterlicht Nieuwegein? Bekijk dit korte filmpje & beleef het OCN!

Filmpje gebouwimpressie OCN

imgp8147.jpg

Oosterlicht is Cultuurprofielschool!

Kunst is overal. Op het Oosterlicht maak je er kennis mee. Als je het leuk vindt, kun je er op de havo en het vwo zelfs examen in doen. We hebben ook een naschools kunstprogramma: de Atelierklas, de Dansklas, de Theaterklas en de Schoolband. 

 

Onze folders voor groep 8

Rond de herfstvakantie sturen wij de folder over het Oosterlicht Nieuwegein naar jouw basisschool. De juf of meester van groep 8 legt deze vast ergens in de klas om eens in te kijken. De buitenkant van de folder is speciaal voor jou, de binnenkant voor je ouder(s)/verzorger(s). Kom je op onze Open Huis Dagen in februari, dan krijg je de folder mee naar huis. 

Wij sturen een poster naar jouw basisschool waarop staat wanneer wij Open Huis Dagen hebben en wanneer de proeflesmiddag is. Op de proeflesmiddag is ook een parallelprogramma voor ouders/verzorgers. Leuk om naar uit te kijken!

Laptops in de klas

In de brugklas van het Oosterlicht College heeft elke leerling een eigen laptop: bring your own device.
Wij willen je voorbereiden op de maatschappij en digitaal leren maakt daar onderdeel van uit. Het Oosterlicht College kiest ervoor om zowel boeken te gebruiken als een laptop. We willen gebruik maken van digitale lesmethoden, van de veelheid aan digitale bronnen die beschikbaar is en van moderne media. Daarnaast gebruiken wij boeken om uit te leren. Deze mix van leermethoden noemen we ‘blended learning’.

Folder BYOD - Bring your own device

f-07-kopi-ren.png

Jouw laptop

De laptop is voordelig aan te schaffen via een extern bedrijf. Dat kan ook inclusief verzekering, garantie, leenlaptop etc. Je werkt dagelijks bij alle vakken met dit apparaat. De communicatie omtrent de laptop loopt via dat bedrijf en niet via school.

Bestellen laptop bij firma Boekloos

Het aanschaffen van een laptop kan natuurlijk ook via een andere weg. De specificaties van de laptop moeten vergelijkbaar zijn met aangeboden modellen door Firma Boekloos (zie webshop) m.b.t. geheugen, processor, netwerkkaart e.d.

We geven het advies dat apparatuur minimaal aan de volgende specificaties moet voldoen voor een goede gebruikerservaring: 

 • De WiFi clients ondersteunen minimaal de WiFi standaard 802.11n en bij voorkeur 802.11ac
 • De WiFi clients zijn dual-band en ondersteunen dus naast de 2.4 GHz frequentie ook de 5GHz frequentie
 • Processor van Intel
 • Het geheugen is minimaal 4GB
 • De harde schijf is voorzien van een SSD, minimaal 128GB
 • Besturing systeem is Windows 10 home, pro of education
 • Geen Chromebook of Apple Mac

Flyer firma Boekloos

Bèta-vakken: uitdaging

 

aanklikfoto-s-nieuwegein-5-1.jpg
imgp7910-1.jpg

Oosterlicht Academie

Heb je vwo-advies? Dan is de Oosterlicht Academie echt iets voor jou! 

Meer weten over deze uitdagende opleiding?

Folder Oosterlicht Academie

Meer info: klik hier

aanklikfoto-s-nieuwegein-6-4.jpg

Cambridge English

Cambridge English: verdieping in de Engelse taal

In klas 1 van de havo/vwo kun je kiezen voor Cambridge English in plaats van gewoon Engels. Je hebt dan 4 uur per week Cambridge English (tegenover 3 uur per week gewoon Engels). Op de Oosterlicht Academie is Cambridge verplicht. 

Het niveau en het tempo van Cambridge English ligt hoger dan dat van gewoon Engels.

Je volgt 5 jaar lang Cambridge English. In klas 3 haal je het Cambridge First Certificate in English, in klas 5 het Cambridge Advanced English Certificate. 

Deze wereldwijd erkende certificaten geven je gemakkelijker toegang tot veel universiteiten in binnen- en buitenland.

foto-7.jpg
imgp7559.jpg

VO Gids

Onze folder helpt je een keuze te maken voor een middelbare school die bij jou past. Neem ook de tijd om de VO Gids door te bladeren. Die krijg je op jouw basisschool. Het Oosterlicht Nieuwegein staat daar natuurlijk ook in!

In de VO Gids kun je onze school ook vergelijken met andere middelbare scholen in de buurt. Dat kan ook online op www.devogids.nl

 

aanklikfoto-s-nieuwegein-4-1.jpg

Leerlingen helpen elkaar

 

Goed onderwijs van goede leraren

 

aanklikfoto-s-nieuwegein-2-1.jpg

Brugklas; keuze genoeg

Het advies van jouw juf of meester bepaalt in welke brugklas je komt. Het Oosterlicht biedt je een tweejarige brugklasperiode. Na twee jaar kies je welk niveau het best bij jou past. Daarmee ga je verder.

We hebben de volgende brugklassen:

 • Oosterlicht Academie (voor als je vwo-advies hebt)
 • Havo/atheneum
 • Tl/havo
 • Vmbo b/k/tl en lwoo
 • Brugjaar Jan Ligthart

In de brugklas zit je met maximaal 32 leerlingen in de klas. In de praktijk zijn de klassen vaak iets kleiner. Lwoo-klassen en Brugjaar Jan Ligthart-klassen zijn kleiner.

Meer info vind je ook bij Onderwijs op deze website. Niet vergeten te kijken hoor.

imgp9871.jpg

Alleen bij ons: OC Talent!

Bekijk het animatiefilmpje over iets heel speciaals op het Oosterlicht: OC Talent voor iedere leerling! 

 

 

 

 

Alleen bij ons: OC Talent!

Meer informatie lees je in de Folder OC Talent

Alle opleidingen in één gebouw

Op het Oosterlicht zitten alle opleidingen bij elkaar.  Daarom heb je dagelijks te maken met leerlingen van alle niveaus. En met veel verschillende soorten kinderen. Je sport samen, feest met elkaar en werkt als team aan een project. Net zoals in het echte leven. Onze school is de maatschappij in het klein.

loesje-wees-jezelf.jpg
canvas-1-1.jpg

De Beer van het Oosterlicht

Je hebt vast gehoord over de grote beer die in de hal van onze school ligt. En dat de beer een deurtje heeft. Misschien mag jij wel een keer in de beer. Echt waar, je kunt er in! Wat je daar voor moet doen? Je komt er vanzelf achter!

Meer info: klik hier

Accent op sport

Op het Oosterlicht vinden wij sport en bewegen belangrijk. In en buiten het lesrooster doe je op onze school aan sport; bij OC Talent en bij het vak bewegingsonderwijs. 

In de bovenbouw havo/vwo kun je examen doen in BSM (Bewegen, Sport & Maatschappij) en op het vmbo in de beroepsgerichte richting Dienstverlening & Producten met een accent op Sport & Evenementen.

imag1283.jpg
20160526-bh7a8331-oosterlicht-foto-atlas.jpg

Weet je dat....

 • er lessen zijn van 50 minuten en van 100 minuten. Je volgt ze in veel verschillende lokalen.
 • de school om 8.15 uur start; de meeste lessen zijn om 15.40 uur afgelopen.
 • je je fiets stalt in de fietsenstalling voor brugklassers.
 • je een eigen kluisje krijgt.
 • we eigen gymzalen en een theater in school hebben.
 • je Cambridge English kunt doen op havo en vwo.
 • vmbo en havo/vwo aparte pauzetijden hebben.

En weet je ook dat....

 • er mooie picknickbanken en zitjes in de aula zijn om lekker te pauzeren.
 • in je pauze kun je een broodje of iets anders lekkers kunt kopen. We combineren gezond en lekker: wat denk je van een smoothie of fruitsalade?
 • als je leraar afwezig is, de les wordt opgevangen door een van onze opvangkrachten.
 • als je op de havo/vwo of de Oosterlicht Academie zit, je voornamelijk les hebt op de 1e verdieping en op het vmbo op de 2e verdieping.
 • er op de begane grond lokalen zijn voor muziek, drama, handvaardigheid en techniek en op de 3e verdieping de lokalen van biologie, natuur- en scheikunde.
20160526-bh7a7954-oosterlicht-foto-atlas.jpg
imgp6777.jpg

En dit moet je echt weten....

 • op onze bèta-afdeling, die vind je op de 3e verdieping, staat een terrarium met slangen. Durf jij een keer te komen kijken?

Mentor & Magister

Een groot gebouw, andere klasgenootjes, wisselende lokalen en nieuwe vakken, dat is best even wennen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je mentor vertelt hoe alles gaat. Hij of zij is ook de eerste leraar die je ontmoet. Dat gebeurt al voor de zomervakantie.

Je hebt wekelijks contact met je mentor die je begeleidt bij het leren, plannen en samenwerken. 

In Magister komt je huiswerk te staan en vind je digitale lesstof. Ook komen daar je cijfers te staan.
Jij krijgt hiervoor een eigen account, maar ook je ouder(s)/verzorger(s) krijgen een account. 

Magister voor leerlingen & ouder(s)/verzorger(s)

img-2094.jpg

Leuk: nieuwe vakken

Op het Oosterlicht krijg je allemaal nieuwe vakken. Wiskunde, biologie, drama, Frans, kunst & cultuur… Dat lijkt misschien moeilijk, maar de leraren leggen precies uit hoe het moet. Bijvoorbeeld met Powerpoint. De presentaties zetten ze online, zodat je die thuis nog een keer kunt bekijken, als je wilt. Ook leer je hoe je moet leren. En hoe je je huiswerk het beste kan plannen. Zodat je ook nog tijd hebt om met je (nieuwe!) vrienden af te spreken.

Weet je dat het Oosterlicht een Cultuurprofielschool is? We hebben een dansgroep, ateliergroep, een theatergroep en een schoolband/muziekgroep. En nog veel meer! Kijk hier maar eens.

20160526-bh7a7901-oosterlicht-foto-atlas.jpg
robotica-1-1.jpg

Grijp je kans

Naast de verplichte vakken kies je voor vakken die passen bij jouw interesses en talenten. Dat maakt school een stuk leuker!

Volg bijvoorbeeld extra sportlessen. Of word lid van de schoolband. Je kunt ook meedoen aan Girls Day of U-talent. Of je nou een talenknobbel hebt, een sportfanaat, feitenfreak of betà-talent bent of van kunst en cultuur houdt, op het Oosterlicht Nieuwegein zijn er voor iedereen genoeg kansen om te grijpen.

Ook bieden we zekerheden. Zo hoef je nooit van locatie te veranderen, want we zijn een school met alle niveau's in 1 gebouw! En we staan bekend om onze goede sfeer. Er wordt naar je geluisterd en je kan jezelf zijn. Lekker gevoel toch?

Wat kost leerjaar 1?

De schoolboeken zijn gratis, de vrijwillige ouderbijdrage € 60,- en de schoolkosten ongeveer € 200,-

Iedere brugklasleerling schaft (via de school) een eigen laptop aan die ze ook mee naar huis nemen. 

Eventueel is een betalingsregeling mogelijk. 

Kom kijken

Best handig, al die info en vlogs. Maar om te weten of het Oosterlicht jouw school is, kun je beter zelf komen kijken.

In november houden we informatie-avonden, in februari twee Open Huis Dagen en een proeflesmiddag. Houd deze website in de gaten voor meer info & aanmelden.

En weet je al dat het Oosterlicht Nieuwegein een eigen Open Dag App heeft?  Download hem en je blijft op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes voor groep 8!

imgp6496.jpg