VMBO basis & kader & tl

Ontdek wat bij jou past.

Ons vmbo

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) is voor iedereen die wil leren hoe de theorie in praktijk gebracht kan worden. In het vmbo kun je dat op twee manieren doen: via de kader- en beroepsgerichte leerweg met veel praktijk of via de theoretische leerweg, met meer theorie. 

Houd jij van aanpakken en van praktische kennis opdoen? Kies dan voor de vierjarige beroepsgerichte vmbo-opleiding basis of kader.

De tl (theoretische leerweg) kies je als de algemene theoretische vakken je meer liggen dan de beroepsgerichte vakken en je nog de ruimte wilt hebben om naar het havo door te stromen.

Lees hieronder verder en ontdek het vmbo op het Oosterlicht.

Combinatie brugklassen vmbo b/k en k/t

In onze combinatieklassen heb je de tijd om uit te vinden welk niveau echt bij je past.

Op een rijtje:

  • vmbo beroepsgerichte brugklasleerlingen (basis en kader) zitten in één combinatieklas (BK1);
  • vmbo kader en vmbo tl-brugklasleerlingen zitten in één combinatieklas (KT1);
  • er is een tweejarige brugperiode, dus pas na twee jaar maak je de keuze voor beroepsgericht (basis of kader) of voor theoretisch (tl);
  • je krijgt cijfers op twee niveaus (basis/kader of kader/tl);
  • lwoo (leerwegondersteuning) is mogelijk indien noodzakelijk;
  • leren is in het vmbo vooral: veel doen (praktische opdrachten, opdrachten op locatie en korte stages).

Praktijkgericht in klas 3 en 4 basis of kader

Aan het eind van de 2e kies je een profiel dat je tot aan je eindexamen volgt.

Welke profielen zijn dat?

  • Economie & Ondernemen (basis en kader)
  • Dienstverlening & Producten (basis en kader)

Binnen het profiel dat je kiest, werk je aan modules. Je leert hierdoor veel over boeiende onderwerpen. Je gebruikt handige studiewijzers en overzichtelijke studieplanners. In onze eigentijdse praktijklokalen voer je opdrachten uit. Je leert door het te doen!

Lees meer
meer over onze beroepsgerichte profielen.

 

Stage 

Je loopt ook stage. Dat is een goede manier om eens binnen te kijken bij een leuk bedrijf. Door bezoeken aan mbo's, maar ook door opleidingen- en beroepenmarkten op school, krijg je een idee van wat beroepen en vervolgopleidingen inhouden.

Ná het Oosterlicht 

Heb je je diploma vmbo basis behaald, dan kun je naar een mbo-opleiding niveau 2. Na vmbo kader kun je een mbo-opleiding niveau 3 of 4 gaan doen.

0062-mgl9899-2.jpg

Theoretische insteek in klas 3 en 4 tl

In de 3e en 4e klas volg je de vakken die horen bij het profiel dat je hebt gekozen.

Je kiest één van de volgende profielen:

  • Economie, met kernvak economie en een vreemde taal of wiskunde
  • Techniek, met kernvakken natuurkunde en wiskunde
  • Groen, met kernvak biologie en bijvoorbeeld scheikunde
  • Zorg & Welzijn, met kernvak biologie en een vreemde taal

Je kunt je vakken ook zo kiezen dat je meerdere profielen volgt waardoor je de keuze nog even uitstelt. 

In de tl helpen we je verantwoordelijkheid te nemen voor je manier van leren, werken, plannen en samenwerken. Lees hier meer over de tl-profielen. 

Theorie in de praktijk
Je leerwerk wordt echt betekenisvol als je het in de praktijk kunt brengen. In de tl werk je aan projecten: grote opdrachten die je samen met anderen, vaak buiten de school, gaat uitwerken en uitvoeren. Zo leer je bedrijven kennen en maak je kennis met de nieuwste technieken. Je bezoekt MBO-opleidingen om te ervaren hoe ze daar leren en of dat bij jou past. 

Een weetje: je maakt leuke excursies die bij jouw profiel horen!

Ná het Oosterlicht
Nadat je in de 4e eindexamen hebt gedaan - en natuurlijk bent geslaagd- kun je naar het mbo niveau 3 of 4 of, als je aan de voorwaarden voldoet, naar havo 4.

Lwoo

Als je moeite hebt met rekenen en/of taal, dan kan wat extra hulp en zorg fijn zijn. Daarom hebben wij lwoo (leerweg ondersteunend onderwijs) binnen de afdeling vmbo basis/kader/tl. De groep is kleiner en bestaat uit ca. 15-18 leerlingen. Het leertempo is op jou aangepast en je krijgt ondersteuning. Tijdens lessen remedial teaching werk je aan jouw uitdagingen. Zo helpen wij je een vmbo-diploma te halen.

Een orthopedagoog/psycholoog neemt een aantal testjes af om te bepalen welke ondersteuning voor jou zou kunnen helpen en of je in aanmerking komt voor onze lwoo-klas. Het lwoo is op onze school geen apart niveau, maar onderdeel van het vmbo.

Onderwijs met resultaat

Eigentijds, betekenisvol en uitdagend onderwijs, dat is wat je op het Oosterlicht kunt verwachten. Bij ons werk je aan je eigen talenten en interesses. Dat doe je in goede lessen, in maatschappelijke stages en excursies. Ook bieden we speciale OC-Talent Programma's aan voor sportfanaten, bèta-talenten, talenwonders, feitenfreaks en kunst- en cultuurliefhebbers. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het oordel van de onderwijsinspectie; onze onderwijskwaliteit scoort op alle afdelingen goed en onze examenresultaten behoren tot de beste in de regio. 

Contact

Vragen over ons vmbo-basis-kader en tl-onderwijs? Stel ze gerust.