Nieuws

Delen we graag met jou

Scholierenverkiezingen 2023

Terug naar overzicht

Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Daarom zijn de Scholierenverkiezingen, waaraan het Oosterlicht Nieuwegein op 20 november op onze school mee deed, zo georganiseerd dat het stemproces voor de Scholierenverkiezingen vergelijkbaar is met die van échte verkiezingen.

Onze leerlingen konden stemmen op een speciaal op school ingericht stemlokaal. Met een rood potlood stemden de jongeren op een stembiljet. De stembiljetten werden verzameld in een stembus en na het sluiten van de stembus geteld door de stembureaumedewerkers.

De Scholierenverkiezingen helpen bij het verlagen van de drempel voor jongeren om bij échte verkiezingen ook daadwerkelijk te gaan stemmen. Wij zijn dan ook trots op de grote opkomst van leerlingen die hebben gestemd. Zo konden ze snuffelen aan het stemproces en werden zij betrokken bij de actualiteit. In aanloop naar de verkiezingen is in het kader van burgerschapsonderwijs met de leerlingen gesproken over hoe belangrijk het is om mee te denken over onze maatschappij. Het uitbrengen van je stem bij verkiezingen heeft invloed op je toekomst. 

Het Oosterlicht College Nieuwegein is een van de 397 scholen die meedeed aan de Scholierenverkiezingen. In totaal brachten 143.991 scholieren en studenten in Nederland hun stem uit.

 

 

verkiezingen.jpg
Terug naar overzicht